قیمت ماهی قزل آلا دوبرابر شد
به گزارش مجله تصویر و سرگرمی، به گفته بازرس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران، بازار ماهی در یک سال اخیر 40 درصد از خریداران خود را از دست داده است.
به گزارش همشهری، پیش بینی مدیرعامل اتحادیه تعاونی ماهیان سردابی، مبنی بر رسیدن قیمت ماهی قزل آلا به 120 هزار تومان، باعث افزایش نگرانی مصرف نمایندگانی شده که با خرید این ماهی با قیمت به نسبت مناسب، توانسته بودند آبزیان را تا حدودی در سبد غذایی خود حفظ نمایند.
در 2 ماه اخیر قیمت ماهی قزل الا بیش از دوبرابر شده و از حدود 45 هزار تومان به حدود 90 هزار تومان رسیده است. آرش نبی زاده، مدیرعامل اتحادیه تعاونی ماهیان سردابی در مصاحبه با خبرگزاری ها، افزایش هزینه فراوری و خشکسالی را عامل گرانی های اخیر اعلام نموده است. به گفته او فراوری سال جاری قزل آلا با افت حداقل 20هزار تنی به 110 تا 120هزار تن می رسد.
افت فراوری و رشد قیمت متناسب نیست
بازرس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران، گرانی اخیر ماهی قزل آلا را ناشی از سودجویی افرادی دانست که ماهی های پرمصرف را مقرون به صرفه از فراوری نماینده می خرند و به قیمت دلخواه می فروشند.
فخرالدین احمدی با بیان اینکه ماهی قزل آلا به علت تیغ کم و قیمت مناسب، همواره از ماهی های محبوب و پرمصرف ایران بوده است، اضافه نمود: در دو ماه اخیر، قیمت قزل آلا در بازار دوبرابر شده و این افزایش قیمت، دست بسیاری از مصرف نمایندگان را از این ماهی پرتقاضا کوتاه نموده است.
او با اشاره به اینکه افت فراوری نمی تواند علت این حد از گرانی باشد، اضافه نمود: قزل آلا ماهی سردابی است که عمده فراوری آن در محیط های بسته و به دور از عوامل طبیعی تأثیرگذار بر فراوری ماهی های دریایی صورت می گیرد، در نتیجه خشکسالی و دیگر عوامل طبیعی نمی تواند تأثیر چشمگیری در فراوری آن داشته باشد.
او با بیان اینکه فراوری این ماهی نهایتا 10 درصد نسبت به سال گذشته کمتر شده، گرانی کنونی را ناشی از عاملی غیر از افت فراوری دانست و گفت: قیمت این ماهی در کمتر از 2 ماه از 40 تا 50 هزار تومان به 88 هزار تومان رسیده است.
توزیع انحصاری و فاجعه در بازار ماهی
بازرس و مدیر بخش آبزیان اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران، انحصار در توزیع قزل آلا را باعث افزایش شدید قیمت ها در بازار ماهی دانست که باعث محرومیت بسیاری از اقشار از خرید ماهی شده است. به گفته این مقام صنفی عده ای که انحصار بازار قزل آلا را در دست دارند بازار این ماهی را با کم و زیاد کردن مقدار عرضه کنترل می نمایند و از آنجا که بازار تابع عرضه و تقاضاست قیمت با کاهش عرضه به دلخواه این افراد تغییر می نماید.
احمدی وضع بازار ماهی را تحت تأثیر این شرایط، فاجعه بار توصیف و اضافه نمود: گرانی قزل آلا بر قیمت دیگر ماهی ها هم تأثیر گذاشته و بیشتر ماهی های پرمصرف مثل شیر، شوریده و حتی ماهی های گرمابی هم افزایش قیمت داشته اند.
نایاب شدن قزل آلا در میادین تره بار
قیمت مناسب تر محصولات پروتئینی مثل گوشت، مرغ و ماهی در میادین میوه و تره بار نسبت به بازار و فروشگاه های سطح شهر بسیاری از اقشار را برای تهیه این مواد به میادین می کشاند که با وجود شلوغی و صف های اغلب طولانی در این مراکز خرید، بتوانند از امتیاز مقرون به صرفه تر بودن کالا سود ببرند، اما گرانی اخیر قزل آلا این ماهی را در میادین میوه و تره بار هم نایاب نموده و مدت هاست در میادینی که غرفه های آبزیان دارند، خبری از این ماهی نیست. البته این ماهی در نرخنامه میادین 78 هزار تومان قیمت خورده، اما عرضه قزل آلا در این مراکز خرید، نه با این قیمت و نه با قیمت بالاتر، صورت نمی گیرد.
ریزش 40 درصدی خریداران بازار ماهی
در سال های اخیر بسیاری از مصرف نمایندگان آبزیان به علت گرانی این محصولات، ماهی را از سبد خرید خود حذف نموده اند و به مصرف مرغ روی آورده اند. قزل آلا از جمله ماهی هایی بود که به علت قیمت به نسبت مناسب خود در مقایسه با ماهی سفید و ماهی های جنوب، تا حدودی توانسته بود هواداران خود را حفظ کند، اما گرانی های اخیر دست عده بیشتری از مصرف نمایندگان را از بازار ماهی کوتاه خواهد نمود.
به گفته بازرس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران، در یک سال اخیر بازار ماهی حداقل 40 درصد از خریداران خود را از دست داده و این افراد به طور کلی آبزیان را از سفره های خود حذف نموده اند. احمدی در شرح این افت مصرف گفت: الان ماهی شیر در بازار کیلویی 160 هزار تومان است که وقتی با حذف ضایعات به دست مصرف نماینده برسد به کیلویی 250 هزار تومان می رسد و این قیمتی است که هرکسی توان خرید آن را ندارد.
به گفته احمدی، پارسال در این فصل انواع ماهی ها با قیمت مناسب در بازار وجود داشت و مشتری بازار هم مطلوب بود، اما سال جاری گرانی باعث شده خریداری در بازار ماهی نباشد. این مقام صنفی در پیش بینی بازار ماهی تا سرانجام سال گفت: با قیمت های کنونی، مصرف باز هم کاهشی خواهد بود.
گران ترین ماهی بازار هم اکنون شیر و شوریده است که قیمتی حدود 160 هزار تومان دارد؛ البته این قیمت برای هر کیلو ماهی پاک نشده است و قیمت ماهی های قطعه شده و پاک شده حداقل 100 هزار تومان بیشتر است. مقرون به صرفه ترین ماهی ها هم ماهی های گرمابی مثل ماهی های آزاد پرورشی هستند که هر کیلو از آن ها به صورت کامل و پاک نشده، 25 هزار تومان قیمت دارد.
منبع: فرارو