تورم تیر 1402؛ گوشت و روغن در قله تورمی
به گزارش مجله تصویر و سرگرمی، نرخ تورم سالانه در تیر 1402 به 47.5 درصد رسیده است. روغن با 145 درصد بیشترین نرخ تورم سالانه را در میان گروه های خوراکی به ثبت رسانده و تورم نقطه ای گوشت نیز بالغ بر 78 درصد بوده است.
به گزارش اکوایران، بر اساس تازه ترین داده های منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران درباره شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ تورم نقطه به نقطه در تیر 1402 به 39.4 درصد رسیده است. بیشترین نرخ تورم نقطه ای از میان گروه های غیرخوراکی مربوط به هتل و رستوران و از میان اقلام خوراکی مربوط به انواع گوشت و فرآورده آن است. تورم نقطه به نقطه گوشت و فرآورده های آن در تیر امسال بالغ بر 78 درصد بوده است.
نرخ تورم ماهانه تیر 1402 معادل 2 درصد است و نشان می دهد که بیشترین تورم ماهانه در میان زیرگروه ها به گوشت و فرآورده های آن تعلق دارد. میوه و خشکبار و سبزی و حبوبات تنها گروه های خوراکی هستند که نسبت به ماه قبل با کاهش قیمت روبرو شده اند. در مقابل، نرخ تورم سالانه در تیر امسال یک واحد درصد کاهش یافته و به 47.5 درصد رسیده است.
حساب و کتاب نرخ تورم
برای محاسبه نرخ تورم کالا و خدمات مورد مصرف مردم، از شاخص قیمت مصرف کننده استفاده می شود. شاخص قیمت مصرف کننده تغییرات قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات مصرفی مردم را نشان می دهد. در محاسبات شاخص قیمت و نرخ تورم تیر 1402، سال 1400 به عنوان سال پایه در نظر گرفته شده است.
تغییرات این شاخص، نرخ تورم را نشان می دهد که به صورت ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه گزارش می شود. برای مثال، نرخ تورم سالانه در تیر 1402 بالغ بر 47 درصد برآورد شده است. به بیان دیگر میانگین شاخص قیمت در 12 ماه منتهی به تیر 1402 نسبت به میانگین شاخص قیمت 12 ماه منتهی به تیر 1401 معادل 47.5 درصد افزایش یافته است.
گوشت؛ هر ماه گران تر از ماه قبل
نرخ تورم مصرف کننده ماهانه نشانگر تغییرات قیمت سبد کالا و خدمات مصرفی مردم در یک ماه نسبت به ماه گذشته است. بر همین اساس، نرخ تورم ماهانه تیر ماه برابر 2 درصد بوده است. به عبارت دیگر، خانوار ها برای خرید همان سبد کالایی خرداد ماه در تیر 2 درصد بیشتر هزینه کرده اند.
بررسی ها نشان می دهد که از میان اقلام سبد کالایی مصرف کننده، گروه انواع گوشت سفید و قرمز با 5.3 درصد در تیر امسال بیشترین تورم ماهانه را تجربه کرده است. گروه هتل و رستوران و بهداشت و درمان نیز هر دو با نرخ تورم 4.9 درصد در مقام دوم و سوم قرار گرفته اند.
در مقابل، گروه میوه و خشکبار تورم منفی 6.8 درصدی را تجربه است. به عبارت دیگر، قیمت میوه و خشکبار در تیر امسال 6.8 درصد کمتر از خرداد بوده است. دومین گروهی که تورم منفی ماهانه را تجربه کرده، گروه سبزی ها و حبوبات بوده و نرخ تورم ماهانه آن در تیر 1402 به منفی 2.2 درصد رسیده است.
تورم نقطه به نقطه تغییرات قیمت یک سبد کالا و خدمات یکسان را در یک زمان نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن بررسی می کند. آمار ها نشان می دهد که خانوار ها در تیر 1402 برای خرید یک سبد کالایی یکسان به طور میانگین 39.4 درصد بیش تر از تیر 1401 هزینه کرده اند.
تورم نقطه به نقطه گروه هتل و رستوران با ثبت 60.5 درصد بیشترین نرخ را میان اقلام سبد کالا و خدمات مصرف کننده تیر 1402 به خود اختصاص داده است. همچنین، خانوار ها برای خرید کالا و خدمات مربوط به بهداشت و درمان در تیر امسال 49 درصد بیشتر از تیر سال گذشته هزینه کرده اند.
تورم نقطه به نقطه گوشت قرمز، سفید و فرآورده های آن در تیر امسال به 78.3 درصد رسیده که این نرخ بالاترین تورم میان گروه های خوراکی و آشامیدنی به شمار میرود. همچنین میوه و خشکبار در تیر امسال 52.2 درصد گران تر از تیر سال گذشته شده است. تورم نقطه به نقطه مسکن نشان می دهد این کالا که شامل اجاره بها و خدمات نگهداری واحد مسکونی می شود، در تیر امسال به 37.2 درصد رسیده است.
افزایش 145 درصدی قیمت روغن در تیر امسال
نرخ تورم سالانه تیر 1402 نشان می دهد که میانگین قیمت کالا و خدمات سبد مصرفی خانوار در یک سال منتهی به تیر 1402 معادل 47.5 درصد نسبت به میانگین قیمت این سبد در بازه زمانی مشابه سال قبل از آن افزایش یافته است. با توجه به اینکه نرخ تورم سالانه خرداد 1402 برابر با 48.5 درصد بوده، می توان گفت که نرخ تورم سالانه تیر 1402 معادل یک واحد درصد کاهش یافته است.
بررسی ها نشان می دهد که بیشترین تورم سالانه در تیر امسال از میان گروه های عمده کالا و خدمات برای گروه هتل و رستوران با 78.9 درصد و پس از آن برای گروه خوراکی و آشامیدنی با 66.2 درصد بوده است. در میان ریز اقلام، روغن ها و چربی ها از گروه خوراکی و آشامیدنی با ثبت تورم سالانه 145.2 درصد بیشترین نرخ تورم سالانه را میان سایر اقلام سبد مصرفی خانوار به خود اختصاص داده است.
منبع: فرارو