بازاری که دستور دولتی را برنمی تابد ، مرغ کیلویی 25 هزار تومان

به گزارش مجله تصویر و سرگرمی، به گزارش خبرنگاران، قیمت مرغ در بازار تهران به کیلویی 25 هزار تومان رسیده و هیچ فروشنده ای قیمت مصوب دولتی را رعایت نمی کند و در سایه بی نظارتی 5 کیلوگرم بیش از قیمت مصوب می فروشند.

بازاری که دستور دولتی را برنمی تابد ، مرغ کیلویی 25 هزار تومان

این در حالی است که حدود سه هفته پیش کارگروه تنظیم بازار نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده را 14400 تومان و حدبیشتر قیمت مرغ گرم برای مصرف نماینده را 20 هزار و 400 تومان معین و اعلام نمود که هر رقمی بالاتر از این گران فروشی محسوب شده و با متخلفان برخورد خواهد شد.

عدم تبعیت بازار از نرخهای مصوب دولتی تنها محدود به بازار مرغ نیست در سا یر بازارها مانند گوشت و تخم مرغ و میوه هم اوضاع چنین است، به عنوان مثال زمانی که قیمت گوشت از سوی ستاد تنظیم بازار حدا بیشتر 140 هزار تومان معین شده بود، به قیمت 165 هزار تومان به فروش می رفت.

در خصوص میوه هم که مغازه داران سطح شهر تنها مجازند 30 درصد به نرخ فاکتور اضافه نمایند، بیش از 100 درصد گرانتر می فروشند و کسی هم نظارتی بر آنها ندارد.

چرا قیمت مرغ پایین نمی آید؟

فروشندگان و فراوری نمایندگان هر دو بالا بودن قیمت نهاده های دامی را عامل بالا رفتن قیمت مرغ در بازار می دانند، آنها معتقدند از آنجایی که خوراک دام و طیور تا 70 درصد در قیمت تمام شده فراوری نقش دارد، بنابراین افزایش قیمت این نهاده روی نرخ مرغ تاثیر داشته است.

فراورینمایندگان این محصول پروتئینی پرتقاضا معتقدند که به دلیل کمبود خوراک طیور و افزایش قیمت آن در بازار آزاد ناچار به افزایش قیمت مرغ هستند و در صورتی که 50 درصد نهاده های مورد احتیاج مرغداریها با قیمت مصوب توسط دولت تامین گردد، قیمت تمام شده هر کیلو مرغ 25 هزار تومان خواهد بود؛ در غیر این صورت چون مجبورند نهاده های خود را از بازار آزاد با قیمتهای گزاف تهیه نمایند قیمت تمام شده فراوری بالا می رود.

البته در این میان مصرف نمایندگان هم از بالا بودن قیمت ها به شدت گلایه دارند و می گویند گوشت مرغ به دلیل قیمت مناسبی که داشت در بسیاری از خانواده ها جایگزین گوشت قرمز شده بود و اگر قرار باشد قیمت آن هم بالا برود ممکن است از سفره بسیاری از خانواده ها حذف گردد.

فساد و بازار سیاه در نهاده های دامی

قیمت نهاده های دامی از یک سال پیش فرایند صعودی را طی نموده و الان در بازار سیاه به 5 برابر نرخ مصوب دولتی عرضه می گردد و تا به امروز متولیان تامین و توزیع این نهاده نتوانسته اند از تشکیل بازار سیاه و فساد در توزیع مقابله نمایند به طوری که مرغدار اگر بخواهد به نرخ دولتی این نهاده را خریداری کند وجود ندارد اما در بازار آزاد هر میزان که بخواهی وجود دارد.

وزارت جهاد سامانه بازارگاه راه انداز نموده که همه نهاده های وارداتی در آنجا توزیع گردد و وارد نمایندگان را ملکف نموده که نهاده وارداتی را آنجا ثبت نمایند و به وسیله این سامانه که در اختیار وزارت جهاد است توزیع گردد، اما در عمل چنین نشده است. این نهاده ها سر از بازارهای سیاه در می آورد و به قیمت های چندین برابر به فروش می رود و مرغداران چاره ای جز خرید ندارند.

پیش از این مسئولان وزارت جهاد بارها به کاهش قیمت این نهاده ها قول داده بودند، اما به گفته فعالان صنعت مرغداری قیمت نهاده های دامی همچنان بدون تغییر مانده و هم اکنون قیمت هر کیلوگرم سویا حدود 15 هزار تومان و ذرت حدود 3600 تومان است. این قیمت 5 برابر نرخ مصوبی است که دولت برای سویا معین نموده است.

از سوی دیگر دولت تنها 30درصد نهاده مورد احتیاج دامداران را به نرخ دولتی تامین می نماید و فراوری نمایندگان با هزاران مصیبت و با قیمت های گزاف از بازار آزاد تهیه می نمایند، همان بازاری که از نطر وزارت جهاد کشاورزی نباید باشد و همه نهاده ها در سامانه باید توزیع گردد.

علی احدی مرغدار منطقه ورامین به خبرنگار فارس گفت: روزانه 600 گرم به یک گاو جیره غذایی دولتی به وسیله سامانه بازارگاه وزارت جهاد داده می گردد و شما خودتان قضاوت کنید که این میزان جیره به کجای این گاو می رسد.

وی افزود: گاو یک موجود زنده است و نمی توانیم وعده های غذایی آن را کم کنیم، زیرا علاوه بر اینکه فراوری ش کم می گردد احتمال تلف شدنش هم هست و مجبوریم به هر قمیتی که در بازار باشد آنرا خریداری کنیم.

صف های طولانی در میادین میوه برای خرید مرغ

گزارش خبرنگار فارس حاکی است در میادین میوه وتره بار مرغ به نرخ دولتی توزیع می گردد که اختلاف 5 هزار تومانی با قیمت های سطح شهر دارد و به همین دلیل صفهای طولانی برای خرید این محصول در میادین میوه و تره بار شهرداریها شکل گرفته است که در شرایط فعلی احتمال تشدید کرونا هم وجود دارد.

از سوی دیگر توزیع در میادین میوه هم به عنوان مسکن است و راه چارهی برای این کار نیست، اولا خرید از اینگونه میادین تنها برای کسانی که در نزدیکی این محل زندگی می نمایند، به صرفه است و کسان که فاصله دارند باید هزینه رفت و آمد هم برای خرید مرغ دولتی صرف نمایند که در نهایت معادل خرید از مغازه های محلی می گردد.

دوم اینکه بیشتر خریداران حاضر نیستند با شرایط کرونا ساعت ها در صف های طولانی بایستند که ریسک کار بسیار زیاد است و احتمال ابتلا به ویروس کرونا در آنها وجود دارد.

سوم اینکه مرغ به اندازه کافی با نرخ دولتی در میادین توزیع نمی گردد و به همین دلیل هم نتوانسته قیمت را در بازار متعادل کند.

راه چاره چیست؟

نخستین راه چاره این است که وابستگی به واردات خوراک دام را در سالهای آینده کاهش دهیم تا زمانی که بیش از 70 درصد در تامین خوراک طیور وابسته ایم، هر اتفاق و نوسانی به ویژه از نوع تحریم می تواند بازار امروز ما را متلاطم کند، سالانه 120 میلیون تن محصول کشاورزی فراوری می کنیم، اما در محصولات اساسی و استراتژیک مانند نهاده های دامی و روغن و برنج وابسته ایم.

راه چاره دوم این است که مدیریت درستی در مرغداری ها با حمایت وزارت جهاد باشد تا قیمت تمام شده فراوری به حداقل برسد، جلوگیری از هدررفت انرژی، استفاده از نژادهای پر فراوری و غیره. در قانون هدفمندی یارانه ها قرار بود که 17 هزار و 500 مرغداری در کشور به روز شوند، اما اجرایی نشد.

راه چاره سوم این است که دولت بر آنچه که با ارز دولتی وارد می نماید نظارت کامل داشته باشد تا سر از بازار سیاه در نیاورد و به جای اینکه به فراورینماینده برسه و به سر سفره مردم بیاید تنها به جیب عده ای خاص برود.

راه چاره چهارم به جای پرداخت یارانه به وسیله اختصاص ارز دولتی یارانه را به خود مصرف نماینده بدهد.

منبع: فارس

منبع: تجارت نیوز
انتشار: 11 آذر 1399 بروزرسانی: 11 آذر 1399 گردآورنده: wallpaper7.ir شناسه مطلب: 5681

به "بازاری که دستور دولتی را برنمی تابد ، مرغ کیلویی 25 هزار تومان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بازاری که دستور دولتی را برنمی تابد ، مرغ کیلویی 25 هزار تومان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید