طعم تلخ خشکسالی در کام شالیکاران مازندرانی

به گزارش مجله تصویر و سرگرمی، کشت دوم برنج درمازندران ممنوع شد و شالیکارانی که همکاری نکنند از حمایت های دولتی بی نصیب می مانند. این تصمیم، یکی از تبعات خشکسالی است که امسال گریبان این استان سبز را هم گرفته است. ممنوعیت کشت دوم برنج در حالی به همه دستگاه های ذیربط ابلاغ شده که کشاورزان شالیکار در اطراف شهر های شرقی استان برای کشت اول برنج هم محدودیت هایی در خصوص آب داشتند و آب برای آن ها سهمیه بندی شده بود.

طعم تلخ خشکسالی در کام شالیکاران مازندرانی

افزایش دما و تبخیر آب

به گزارش ایران، مجید بهادری معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان مازندران در اینباره گفت: ممنوعیت کشت دوم شالی در حالی از سوی آب منطقه ای ابلاغ شده که شالیکاران استان مازندران امسال خشکسالی و کمبود آب را با گوشت و پوست شان لمس کرده اند.

به گفته وی در روز گذشته دمای بسکمک از منطقه ها شالیکاری مازندران به 39 درجه سانتیگراد رسیده بود که تبخیر آب را زیاد می کند و شرایط مناسبی نیست.

وی با اشاره به اینکه معمولاً سالانه 215 هزار هکتار از اراضی مازندران به زیر کشت شالی می رود، اضافه کرد: این مقدار کشت در سال گذشته تولید شلتوک را به یک میلیون و 300 هزار تن رساند که از آن حدود 800 هزار تن برنج تولید شد.

وی در پاسخ به اینکه با ممنوعیت کشت دوم شالی در استان چه مقدار کاهش تولید پیش بینی می شود، اضافه کرد: در استان مازندران سطح شالی که به زیر کشت مجدد (دوم) و پرورش رتون می رود معمولاً در حد 110 هزار هکتار است که تولیدی در حد 250 هزار تن شلتوک دارد و انتظار ما کاهش 125 هزار تنی شلتوک در مجموع است. بهادری شرح داد: این در حالی است که ما امسال در منطقه ها شرقی استان مانند ساری، گلوگاه، بهشهر و نکا هم برای کشت برنج محدودیت هایی گذاشته بودیم.

معاون جهاد کشاورزی مازندران تأکید کرد: برای افزایش سطح آگاهی کشاورزان در خصوص صرفه جویی و مصرف بهینه آب چندین هفته است تمام کارشناسان ترویجی در آماده باش هستند و با برگزاری کلاس یا مراجعه حضوری در حال انتقال یافته های علمی به شالیکاران هستند.

وی در خصوص راهکار های بخش کشاورزی مازندران برای کنترل مصرف آب ضمن حفظ تولید گفت: یکی از این راهکار ها خشکه کاری برنج است که می تواند مصرف آب شالیزار را تا 50 درصد کاهش دهد و در دستور کار بخش کشاورزی قرار گرفته است.

وی تأکید کرد: همچنین در شهرستان های شرقی استان با توجه به خشکسالی بیشتر این منطقه ها، امسال کشاورزان همکاری کردند و 600 هکتار را به کشت سویا که محصول کم آب بری است اختصاص دادند و این راهکار دیگری است. از سوی دیگر ما به آبکمک تناوبی نگاه ویژه ای داریم و این طرحی است که از 5 سال پیش در استان اجرایی کرده ایم که حال مشخص شده چقدر می تواند در شرایط خشکسالی به کمک کشاورزان بیاید. به گفته وی با آبکمک تناوبی به جای آبکمک یک روز در میان، آبکمک هر 4 یا 5 روز انجام می شود و کاهش مصرف 30 درصدی آب را به همراه دارد.

کاهش 30 درصدی بارش

ابراهیم یخکشی مدیر عامل آب منطقه ای مازندران هم در این رابطه گفت: کاهش 30 درصدی بارش در سال زراعی تا به امروز و نسبت به سال قبل زمینه تشدید خشکسالی در استان را فراهم کرده است. از سوی دیگر آمار حکایت از کاهش شدید بارش در ماه های کشاورزی استان یعنی از فروردین تا به امروز دارد. در واقع مقدار بارش از آغاز ماه های کشاورزی استان تا به امروز بیش از 41 درصد کاهش داشته که لزوم برنامه ریزی مدون برای بخش کشاورزی را دوچندان کرده است.

یخکشی اضافه کرد: از سوی دیگر آورد آب رودخانه ها هم از آغاز سال آبی جاری یعنی مهر ماه 99 تا به امروز نسبت به مدت مشابه سال قبل 45 درصد کاهش یافته و چیزی که برای کشاورزی استان ما خیلی مهم است این است که آورد آب رودخانه های مازندران در فصل کشاورزی آن با کاهش 60 درصدی روبرو شده است. به گفته وی این آمار در حالی به ثبت رسیده که در مازندران اتکای برنج به منابع آب رودخانه ها 70 درصد و به مخازن و سد ها 30 درصد است.

وی گفت: برای عبور از تنش آبی استان علاوه بر سهمیه بندی آب کشاورزی در منطقه های از استان، کشت دوم شالی ممنوع شده و این ممنوعیت به همه دستگاه های اجرایی ابلاغ شده است. وی از شالیکاران خواست در این زمینه همکاری کنند. یخکشی تأیید کرد: کشاورزانی که همکاری نکنند از حمایت های دولتی مانند گرفتن سهمیه سوخت چاه های کشاورزی محروم می شوند.

منبع: فرارو
انتشار: 7 مرداد 1400 بروزرسانی: 7 مرداد 1400 گردآورنده: wallpaper7.ir شناسه مطلب: 8904

به "طعم تلخ خشکسالی در کام شالیکاران مازندرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طعم تلخ خشکسالی در کام شالیکاران مازندرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید