چطور دیبیجا (دیبیجه) گیلانی رو درست کنیم که بوی زهم نده؟
به گزارش مجله تصویر و سرگرمی، دیبیجا یا دیبیجه یک غذای تشریفاتی و خوشمزه گیلانی است که معمولا در کنار انواع غذاهای دیگر مثل سرو می گردد. دیبیجا در فرهنگ غذایی گیلانی ها، برای عزیز شمردن مهمان درست می گردد و معمولا به مقدار کمی همراه با خورده می گردد. دیبیجا گیلانی با انار یا با تخم مرغ، تهیه می گردد. در این مقاله از در طرز تهیه دیبیجا گیلانی و نکات پخت و خوشمزه شدن دیبیجا رشتی را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه دیبیجا رشتی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
اشپل ماهی سفید | 1 عدد (250 گرم) |
برگ سیر تازه | 100 گرم (1 دسته) |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
انار | 2 عدد |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
روغن | به میزان کافی |
زیتون و برنج | برای سرو دیبیجا |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 دقیقه
زمان مورد احتیاج برای پخت دیبیجا رشتی: 15 دقیقه
مراحل طرز تهیه دیبیجای گیلانی
ماده اصلی دیبیجا، است که معمولا در اواخر زمستان و اوایل بهار، در دسترس است. درست کردن دیبیجا بسیار راحت است و زمان کمی برای پخت احتیاج دارد. در ادامه طرز تهیه دیبیجا گیلانی را به صورت مرحله به مرحله، دنبال کنید.
مرحله اول: اشپل ماهی سفید را آماده کنید
ابتدا اشپل را در یک صافی بگذارید و پوست نازک روی اشپل را با چاقو برش بزنید تا اشپل ها از آن خارج گردد. اشپل ماهی سفید را زیر آب بگیرید و بشویید. اجازه دهید آب اضافی خود را از دست بدهند. سیرها را تمیز کنید و بشویید. آنها را در آبکش بگذارید و وقتی آبشان گرفته شد، با چاقوی تیز، ریز و ساطوری خرد کنید.
مرحله دوم: بقیه مواد دیبیجا را آماده کنید
در این مرحله، پوست انار ها را بگیرید و به 4 قسمت تقسیم کنید. با پشت قاشق، روی پوست انارها ضربه بزنید تا دانه های انار، خارج شوند. انارهای دان شده را بشویید و کنار بگذارید. پیازها را پوست بگیرید و به صورت ریز و نگینی خرد کنید یا با رنده درشت، آنها را رنده کنید.
مرحله سوم: اشپل ماهی را تفت دهید
یک تابه را روی حرارت بگذارید. اشپل های ماهی سفید را در تابه بریزید و با قاشق کمی هم بزنید تا آب میان بافتی اشپل ها بخار گردد. احتیاجی به اضافه کردن روغن نیست. همین که رطوبت اضافی اشپل ها گرفته گردد، کافی است. سپس شعله را خاموش کنید.
مرحله چهارم: سبزیجات دیبیجا را تفت دهید
یک تابه دیگر روی حرارت بگذارید و کمی روغن در آن بریزید. اجازه دهید روغن داغ گردد، سپس پیازهای خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید تا پیازها کاملا سبک و شیشه ای شوند. بعد برگ های سیر خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید تا آب سیرها هم گرفته گردد.
در صورت تمایل می توانید روغن سرخ کردنی و پیاز داغ آماده را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله پنجم: اشپل و دانه های انار را اضافه کنید
در این مرحله، اشپل ها را در تابه بریزید و با پیاز و سیرها تفت دهید. کمی زردچوبه، فلفل سیاه هم اضافه کنید. حدود چند دقیقه اشپل ها را تفت دهید تا کمی سرخ شوند.
از آنجایی که اشپل کمی چرب است و روغن دارد، احتیاجی به افزودن روغن نیست. سپس دانه های انار () را هم در تابه بریزید و تفت دهید. اجازه دهید، کمی نرم شوند.
برای خرید انواع ادویه معطر غذا از جمله فلفل سیاه و زردچوبه می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
مرحله آخر: دیبیجا رشتی را سرو کنید
در آخر، وقتی اشپل و دانه های انار به مقدار کافی تفت خوردند، میزانی نمک اضافه کنید. چند دقیقه صبر کنید تا طعم ها به خورد هم بروند. سپس شعله را خاموش نموده و دیبیجا را در ظرف سرو بریزید. دیبیجا را در کنار انواع کباب، با و ، میل کنید.
انواع زیتون، برنج و نمک را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه دیبیجا گیلان
- برای تمیز کردن اشپل، روی سطح غشای نازک روی اشپل را برش بزنید و آن را در آبکش بگذارید. با دست روس اشپل ها بمالید تا تخم ها از سوراخ های آبکش خارج شده و پوست و غشای روده، داخل آبکش بماند. از تخم ها در تهیه دیبیجا بهره ببرید.
- دیبیجا را می توانید با ادویه ها و چاشنی های دلخواه مثل گلپر، آبغوره، آبلیمو و … طعم دار کنید.
- برای طرز تهیه دیبیجا با تخم مرغ، به جای دانه های انار، از تخم مرغ بهره ببرید.
- در تهیه دیبیجا تخم مرغ، می توانید تخم مرغ ها را هم بزنید و روی اشپل بریزید. یک طرف تخم مرغ که بست، آن را برگردانید تا طرف دیگر آن هم سفت گردد. سپس آن را سرو کنید.
- برای طرز تهیه دیبیجا با آب انار، به جای دانه های انار، از آب انار بهره ببرید.
- به دیبیجا، به هیچ عنوان آب اضافه نکنید. در صورت تمایل آب انار یا رب انار رقیق شده (طرز تهیه رب انار) در این غذا به کار ببرید.
فوت و فن های خوشمزه شدن دیبیجا رشتی
دیبیجا گیلانی با چی درست میشه؟
ماده اصلی دیبیجا گیلانی، دل و روده یا اشپل ماهی سفید است که با موادی مثل برگ سیر تازه، پیاز و انار یا تخم مرغ طعم دار و تهیه می گردد.
ترکیب سبزی دیبیجا گیلانی چیست؟
در دیبیجا رشتی، از برگ سیر تازه و پیاز سرخ شده استفاده می گردد. می توانید برگ سیر را حذف کنید ولی این سبزی، طعم و عطر غذا را خوشمزه تر می نماید.
چرا دیبیجا گیلانی، گلوله گلوله می گردد؟
اشپل در زمان حرارت تماشا، ممکن است به هم بچسبد. برای جلوگیری از این اتفاق، بعد از افزودن اشپل به تابه، مدام آن را هم بزنید تا اشپل ها از هم باز شوند.
منبع: افق کوروش