کاربرد های پکینگ نسوز چیست؟

به گزارش مجله تصویر و سرگرمی، خبرگزاری خبرنگاران- پکینگ نسوز، یکی از دسته های محبوب و پر کاربرد خانواده عظیم مواد نسوز است که به شکل طناب اما با سطح مقطع چهارگوش فراوری می شود. این نوع از محصولات نسوز را به دلیل مقاومت بالا در برابر گرما و فشارهای وارد شده بر قطعات، عملکرد مطلوب در محیط های اسیدی و قلیایی، و همچنین، خواص مکانیکی منحصر به فرد که موجب مقاومت پکینگ نسوز در برابر کشش و سایش می شود، برای عایق بندی قطعات و تجهیزات صنعتی به کار می گیرند. یکی از اصلی ترین کاربردهای پکینگ های نسوز، جلوگیری از نفوذ مایع خنک کننده به داخل قطعات است .

کاربرد های پکینگ نسوز چیست؟

به طور کلی، با وجود تنوع گسترده موجود در میان انواع مواد نسوز و تفاوت هایی که در موارد استفاده آن ها وجود دارد، شباهت های فراوانی در بین ویژگی های کلی مواد نسوز به چشم می خورد. برای مثال، همه این محصولات، تحمل حرارتی بالا و قدرت خیره کننده ای در مهار فشارهای وارد شده بر قطعات دارند. همچنین، عملکرد مثبت و حفظ بازده بالا در بیشتر محیط های اسیدی و قلیایی و جلوگیری از خوردگی و اکسیداسیون قطعات، تاثیر فراوانی در محبوبیت مواد نسوز در میان صنایع دارد. علاوه بر این ها، وجود خواص مکانیکی خوب در میان مواد نسوز که منجر به مقاومت آن ها در برابر کشش و سایش می گردد، بسیار قابل توجه هستند. در بعضی موارد نیز، خواص دی الکتریک و یا قدرت جذب صدا، به این ویژگی ها اضافه می گردد و آن ها را تبدیل به عایق الکتریکی و صوتی نیز می کند. همین امر باعث شده تا از مواد نسوز به عنوان عایق تجهیزات مختلف صنعتی استفاده گردد؛ چرا که این محصولات با افزایش ماندگاری و طول عمر قطعات، در طولانی مدت هزینه های تعمیر و نگهداری را به شدت کاهش می دهند .

مواد نسوز را از طرق مختلفی دسته بندی می کنند اما یکی از شایع ترین روش های گروه بندی مواد نسوز، براساس ویژگی های آن ها است که به شکل زیر می باشد :

  • شیوه فراوری: مواد نسوز از یکی از طرق قالب گیری دستی، پرس خشک و یا ذوب فراوری می گردد که قطعاً بر ویژگی ها و کاربردهایشان تاثیرگزار خواهد بود .
  • نقطه ذوب: مواد نسوز در سه دسته نقطه ذوب عادی (بین 860 تا 970 درجه سانتیگراد)، نقطه ذوب بالا (بین 970 تا 1093 درجه سانتیگراد) و نقطه ذوب بسیار بالا (بالاتر از 1093 درجه سانتیگراد) قرار می گیرند .
  • انتقال حرارت: به طور کلی، مواد نسوز، رسانا، نارسانا و یا عایق حرارتی هستند . مواد نسوز عایق که با هدف کاهش اتلاف انرژی در دیواره کوره ها به کار گرفته می شوند، در چهار زیر شاخه دیگر قرار داده می شوند :
  • عایق حرارتی: مواد نسوز عایق با تحمل حرارت در طولانی مدت یا همان دمای ایمن، کمتر از 590 درجه سانتیگراد
  • نسوز: مواد نسوز عایق با دمای ایمن تا 760 درجه سانتیگراد
  • نسوز تاپ: مواد نسوز عایق با دمای ایمن تا 925 درجه سانتیگراد
  • نسوز سوپر: مواد نسوز عایق با دمای ایمن تا 1090 درجه سانتیگراد و بالاتر
  • شیمیایی : مواد نسوز در این گروه، در قالب سه دسته خنثی (اکسید آلومینیوم، گرافیت، کروم)، پایه (منیزیم-کروم، منیزیم، دولومیت) و یا اسیدی (آلومینو سیلیکات، سیلیکون، زیرکونیا) طبقه بندی می شوند .

در بعضی موارد نیز، مواد نسوز را در یکی از دو دسته فیبرهای سرامیکی و یا اشکال پیش ساخته قرار می دهند. فیبرهای سرامیکی بالاترین میزان تحمل حرارتی را در میان انواع مواد نسوز دارند .

مواد نسوز در قالب محصولات گوناگونی فراوری شده و مورد استفاده قرار می گیرند؛ فراوری رشته های مستحکم از الیاف نسوز و تابیدن یا بافتن آن ها به صورت طناب یا پکینگ، بافت پارچه از نخ های نسوز، و پرس کردن الیاف و فراوری صفحات نسوز برای عایق بندی کوره ها، بخشی از موارد استفاده مواد نسوز هستند .

پکینگ نسوز ، به عنوان یکی از زیرشاخه های مواد نسوز، دارای تمامی ویژگی های ذکر شده برای آن می باشد. این مجموعه از محصولات نسوز، با کاهش اصطکاک موجود در میان قطعات و مهار فشارهای وارد شده بر آن ها، تاثیر قابل توجهی بر کیفیت عایق بندی و افزایش ماندگاری تجهیزات دارند. عملکرد خیره کننده در دماهای بالا و مقاومت چشمگیر در برابر بیشتر مواد اسیدی و قلیایی که منجر به مقاومت پکینگ های نسوز در برابر خوردگی و زنگ زدگی می گردد، در کنار خواص مکانیکی قابل توجه و مقاومت آن ها در برابر کشش و سایش، دلایل اصلی استفاده از این محصولات در عایق بندی و آب بندی تجهیزات صنعتی می باشد؛ زیرا این ویژگی ها با کاهش اتلاف انرژی و افزایش طول عمر قطعات، هزینه های تعمیر و نگهداری را کاهش داده و یاری بزرگی برای صنعتگران خواهد بود .

یکی از مهم ترین کاربردهای انواع مختلف پکینگ نسوز، درزگیری فضای خالی میان دو قطعه برای جلوگیری از ورود مایع خنک کننده به داخل تجهیزات می باشد. این مایع، هنگامی که دمای قطعات به دلیل کار کردن و وجود اصطکاک بین قطعات بالا می رود، روی آن ها ریخته می گردد و در صورت عدم وجود عایق بندی مناسب و نشت مایع به داخل دستگاه ها، ممکن است خسارات سنگینی به آن ها وارد گردد .

امروزه تنوع گسترده ای از انواع پکینگ نسوز در بازار وجود دارد که علیرغم وجود نقاط مشترک فراوان میان آن ها، با توجه به مواد اولیه به کار گرفته شده در فراوری آن ها، به دلیل شدت و ضعف ویژگی ها، کاربردهای متفاوتی دارند و برای رسیدن به عایق بندی ایده آل و جلوگیری از صدمه دیدن تجهیزات، توجه به ویژگی ها و کاربردهای هر یک از این پکینگ ها ضروری خواهد بود. در ادامه این مقاله، نگاهی کوتاه و اجمالی به پر کاربردترین انواع پکینگ های نسوز موجود در بازار خواهیم انداخت :

  • پکینگ نسوز آزبست: این محصول، گاهی به طور خالص و در بعضی موارد، در ترکیب با گرافیت، تفلون یا مواد نسوز دیگر فراوری می گردد. الیاف آزبست به دلیل تحمل حرارتی بالا و نفوذ ناپذیری قابل توجه خود که ناشی از در هم تنیدگی و ظاهر شمشیر مانند الیاف بلند و محکم آزبست است، قدرت عایق بندی خیره کننده ای دارند و تا حد زیادی از اتلاف انرژی جلوگیری می کنند. به همین دلیل، از انتها قرن 19 میلادی و به مدت صد سال، جزو پر استفاده ترین محصولات نسوز در صنعت بودند. اما از آن جا که از اواخر قرن 20 میلادی معین شد که غبار ریز و سمی آزبست، در صورت خراشیده شدن و بریده شدن محصولات فراوری شده از آن، به راحتی وارد سیستم تنفسی شده و برای سلامت انسان و محیط زیست خطرناک است، استفاده از این ماده نسوز، با محدودیت های جدی روبرو شد. پس از آن، متخصصین به دنبال یافتن جایگزین های مناسب برای آزبست بودند و محصولات فراوری شده از آن، تنها مجاز به استفاده در مکان هایی هستند که تماس مستقیمی با انسان و یا طبیعت نداشته باشد. پکینگ نسوز فراوری شده از الیاف آزبست نیز، حتی در صورت ترکیب با مواد نسوز دیگر، همچون تفلون و گرافیت، علیرغم تحمل حرارتی بالا و مقاومت در برابر فشارهای وارد شده بر قطعات، نمی تواند در محیط های عمومی به کار گرفته گردد .
  • پکینگ نسوز تفلون: این محصول، می تواند از الیاف خالص تفلون و یا ترکیب نمودن آن با روغن، آرامید و یا گرافیت فراوری گردد. ضریب اصطکاک بسیار پایین و مقاومت در برابر سایش، عمده ترین دلایل استفاده از این پکینگ پر هوادار هستند که جزو جایگزین های پکینگ نسوز آزبست می باشد. از سوی دیگر، تفلون پلیمری آب گریز بوده و بنابراین، آب و یا هرگونه ماده حاوی آب به داخل آن نفوذ نخواهد کرد. بی اثر بودن شیمیایی تفلون و عملکرد مثبت آن در بیشتر محیط های اسیدی و شیمیایی، در کنار خواص ضد عفونی تفلون، موجب امکان استفاده پکینگ فراوری شده از این ماده نسوز، در محیط های بهداشتی مانند آزمایشگاه ها بوده است .
  • پکینگ نسوز فایبرگلاس: این محصول محبوب و پر استفاده، به دلیل تحمل حرارت، فشار بالا و غیر سمی بودن، یکی از بهترین جایگزین های پکینگ نسوز آزبست برای عایق بندی حرارتی به شمار می آید. علاوه بر این، خواص دی الکتریک الیاف فایبرگلاس یا شیشه، امکان به کارگیری آن را به عنوان عایق الکتریکی نیز فراهم ساخته است. امروزه، این محصول را می توان در زمره پر کاربردترین پکینگ های نسوز موجود در بازار عایق بندی صنعتی قرار داد .
  • پکینگ نسوز گرافیت : استفاده از الیاف گرافیت خالص در فراوری این محصول، موجب شده تا مقاومت بسیار بالایی در برابر گرما داشته باشد. پکینگ گرافیت که به صورت خالص یا در ترکیب با مواد نسوز دیگری همچون آرامید فراوری می گردد، انعطاف پذیری مناسبی داشته و از خواص مکانیکی و شیمیایی خیره کننده ای برخرودار است. این پکینگ، ضد زنگ بوده و ساختار خود را در بازه منفی 200 تا مثبت 500 درجه سانتیگراد حفظ می کند .
  • پکینگ نسوز کربن : وجود کربن در تهیه این پکینگ موجب شده تا با وجود وزن سبک که در حدود یک پنجم فولاد است، استحکام بسیار بالایی تا ده برابر فولاد داشته باشد. مقاومت کششی در این محصول نیز قابل توجه است. زنجیره بلند و محکم تشکیل دهنده الیاف کربن، از موی انسان نازک تر هستند. این الیاف، در ترکیب با رزین مناسب، در برابر خوردگی شیمیایی نیز مقاومت خیره کننده ای خواهد داشت. این مزایا، پکینگ نسوز کربن را تبدیل به محصولی محبوب و پر هوادار نموده است .
  • پکینگ نسوز آرامید: تراکم و استحکام الیاف آرامید به کار رفته در فراوری این پکینگ چنان بالا است که از آن برای ساخت جلیقه ضد گلوله استفاده می کنند و آن را با نام پکینگ ضد سایش نیز می شناسند. این پکینگ که تا امروز مقاوم ترین پکینگ مصنوعی ساخت بشر بوده است، دارای استحکام بسیار بالا، در مقابل وزن کم می باشد. در بسیاری موارد، پکینگ های آرامید را با روغن سیلیکون یا الیاف تفلون تقویت می کنند. در این صورت، انعطاف پذیری الیاف آرامید نیز بهبود قابل توجهی خواهد یافت. مقاومت پکینگ آرامید در برابر فشارهای وارد شده بر قطعات، در مقایسه با دیگر پکینگ های نسوز، بالاتر است. از سوی دیگر، انعطاف پذیری و ثبات ساختاری پکینگ فراوری شده از الیاف آرامید به حدی مطلوب است که استفاده از آن در شفت های دارای سرعت بالا نیز مسئله ای برای پکینگ آرامید ایجاد نخواهد کرد. این امر موجب شده تا عملکرد و بازده پکینگ نسوز آرامید، در سرعتی معادل 25 متر بر ثانیه هم مثبت گزارش گردد .
  • پکینگ نسوز کتان گریس: این محصول که جزو محبوب ترین انواع پکینگ های نسوز است، از الیاف خالص و طبیعی کتان بافته شده و به روغن گریس آغشته می گردد. مقاومت بالای الیاف کتان در برابر پوسیدگی و آب شور، این محصول را مناسب برای آب بندی قطعات و تجهیزات دریایی نموده است. همچنین، به کارگیری گریس طبیعی در فراوری پکینگ کتان گریس، انعطاف پذیری این پکینگ نسوز را افزایش خواهد داد. استفاده از گریس در فراوری این پکینگ که سطح مقطع چهار گوش دارد، انعطاف پذیری و استحکام محصول را ارتقا خواهد بخشید .
  • پکینگ نسوز رمی: ادعای بی فایده ای نیست اگر بگوییم که این محصول، یکی از طبیعی ترین محصولات نسوز موجود در بازار است که بر پایه الیاف گیاهی رمی فراوری می گردد و یاری بزرگی به حفظ سلامت بشر و محیط زیست برای نسل آینده خواهد کرد. پکینگ رمی، از استحکام بالا و مقاومت قابل توجهی در برابر فشار برخوردار است که موجب افزایش طول عمر قطعات و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می گردد. در بعضی موارد، این پکینگ را به تفلون و یا روغن نیز آغشته می کنند تا ضریب اصطکاک آن را کاهش دهند .

برای خرید این محصول و یا کسب اطلاعات بیشتر به سایتنسوز پارسمراجعه نموده و یا با شماره تماس های زیر تماس حاصل فرمایید .

33941022 - 33933097

منبع: خبرگزاری آریا
انتشار: 10 خرداد 1400 بروزرسانی: 10 خرداد 1400 گردآورنده: wallpaper7.ir شناسه مطلب: 8222

به "کاربرد های پکینگ نسوز چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاربرد های پکینگ نسوز چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید